Balatonberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (X.26.) önkormányzati rendelete alapján az önkormányzat a rendelkezésére álló 82 erdei m3 szociális célú tűzifa keretből egyszeri alkalommal térítésmentesen tűzifát biztosít azon személynek, aki Balatonberény községben bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él és a rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel.

Az egy személynek vagy családnak adható támogatás 1-5 erdei m3 lehet.

Szociális célú tűzifára jogosult,

– akinek a családjában az egy főre számított havi nettó jövedelem a 99.750 Ft-ot,
egyedülálló személy esetén havi nettó jövedelme a 114.000 Ft-ot,
70 év feletti házastársak vagy élettársak esetén az egy főre számított havi nettó jövedelem a 116.850 Ft-ot,
egyedülálló, 70 év feletti személy esetén havi nettó jövedelme a 119.700 Ft-ot nem haladja meg, és
– fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik és erről nyilatkozik és
kérelmét szeptember 15. napjától 2024. október 15. napjáig benyújtja.

A fent meghatározott feltételek teljesülése esetén a kérelem elbírálása során előnyt élvez:

  1. az aktív korúak ellátására,
  2. az időskorúak járadékára,
  3. a települési támogatásra (különösen a lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatásra) jogosult személy, valamint
  4. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

Kivételes méltánylást érdemlő esetben a képviselő-testület a rendeletben meghatározott jövedelemhatárt meghaladó jövedelem esetén is megállapíthat szociális célú tűzifa támogatást.

Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül – függetlenül az ingatlanban lévő személyek és háztartások számától – csak egy kérelmező részére állapítható meg támogatás.

Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

A jogosult részére megállapított tűzifa térítésmentes kiszállításáról az önkormányzat a Balatonberényi Településüzemeltetési és Fejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. útján gondoskodik legkésőbb 2025. február 14. napjáig.

A szociális célú tűzifa juttatás igényléséhez szükséges kérelem nyomtatvány átvehető a Balatonkeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal Balatonberényi Kirendeltségén (Balatonberény, Kossuth tér 1. szám alatt).

Druskoczi Tünde sk.
polgármester

Kapcsolódó oldalak